Sie

Trzy oblicza miłości

Zastanawialiście się kiedyś co jest w Waszym odczuciu ważne w związku? Co intensyfikuje i podtrzymuje uczucia do drugiej połówki? Miłość to temat- rzeka ale chciałabym skupić się na jej podwalinach- na podstawie miłości, na jej fundamentach.

Znany polski psycholog- Bogdan Wojciszke, w swojej książce pt. Psychologia miłości, którą gorąco Wam polecam wymienił trzy składniki miłości, które powinny tworzyć zdrowy związek- potraficie wymienić choć jeden? Założę się, że spora ilość osób powiedziałaby NAMIĘTNOŚĆ- i rzeczywiście jest to ważny aspekt związku. Pozostałe dwa to INTYMNOŚĆ (nie mylić z namiętnością) i niezwykle ważne ZAANGAŻOWANIE.

NAMIĘTNOŚĆ to dążenie do maksymalnego zbliżenia z partnerem, pragnienie fizycznej bliskości. Namiętność generuje niezwykle silne emocje od radości po zazdrość. Emocjom tym towarzyszy pobudzenie fizjologiczne. Znamy ten stan, w którym kiedy jesteśmy blisko ukochanej osoby przyspiesza nam oddech i bicie serca. Namiętność przejawia się poprzez dotyk, pocałunki, pieszczoty czy kontakty seksualne. Jest to element bardzo dynamiczny, który wraz z rozwojem związku szybko wzrasta ale też równie szybko maleje. Normalnym jest zatem spadek namiętności wraz z czasem trwania związku. Namiętność ulega powolnemu rozkładowi. Oznacza to, że nie będziemy jej odczuwać po kilkunastu latach związku równie intensywnie jak po powiedzmy 1,5 roku trwania związku. Spadek namiętności generuje też niestety negatywne emocje od tęsknoty do niechęci. Namiętność gaśnie, jej poziom spada z czasem do zera. Związki oparte na namiętności rozpadają się wprost proporcjonalnie do jej spadku, kończą się. Jest to ważny element ale nie zbudujemy na nim trwałego związku.

INTYMNOŚĆ często identyfikowana jest z namiętnością- nic bardziej mylnego. Intymność to bliskość ale nie fizyczna. To przywiązanie i szacunek do partnera, dbanie o jego dobro, poczucie bezpieczeństwa gdy jest blisko, wzajemne zrozumienie i wsparcie, dzielenie się wszystkim- przeżyciami, informacjami, czy nawet dobrami materialnymi. Intymność to przekonanie, że partner jest ważnym aspektem naszego życia. Intymność tym samym to zbiór przeżyć charakterystyczna nie tylko dla związków partnerskich ale dla ogólno pojętej miłości- odnosi się ona również do rodziców, rodzeństwa czy przyjaciół. To właśnie o tym aspekcie miłości mówi piosenka Happysad pt. Miłość: „…Ale miłość kiedy jedno spada w dół Drugie ciągnie je ku górze…” Intymność w związku rozwija się powoli ale powoli też opada z czasem. Dynamika nie jest tak wybuchowa jak w przypadku namiętności. Rozwój intymności w związku wymaga czasu- rozwija się poprzez poznawanie się, uczymy się intymności z czasem. Oznacza to, że po 10 latach związku będę wiedziała w jaki sposób mogę poprawić humor partnerowi, który wraca przygnębiony z pracy, bo po prostu metodą prób i błędów na przestrzeni czasu się tego nauczyłam.

ZAANGAŻOWANIE to przede wszystkim działania mające na celu zbudowanie trwałego związku i utrzymanie go mimo pojawiających się przeszkód. Zaangażowanie również rozwija się w czasie ale nie opada co czyni go najbardziej stabilnym składnikiem. W zaangażowaniu liczy się wysiłek jaki wkładamy w nasz związek. Oznacza to, że jeśli przestanę się starać po 20 latach związku, przestane się angażować, wycofam się to najprawdopodobniej nastąpi jego rozpad.

Wszystko wskazuje na to, że sam początek związku jest wręcz trywialny, opiera się głównie na namiętności. Związek rozwija się z czasem, podlega nieprzerwalnym modyfikacjom. Ważne są wszystkie trzy elementy- nie zbudujemy trwałego związku na jednym z nich. Miło byłoby usłyszeć po 15 latach związku, że partner kocha nas jeszcze bardziej niż kiedyś, prawda? Czego Wam życzę ￿